Het Zandkasteel

Locatie: Amsterdam
Situatie: Transformatie van een bankgebouw naar een school
De ambitie:
Maximaal circulair transformeren
Opdrachtgever:
Merosch (en indirect gemeente Amsterdam)
Geleverde diensten: Kansenscan + hergebruiksupport

Het project

Door de groei van internationaal onderwijs, heeft de gemeente Amsterdam 3 torens in het gebouw ‘Zandkasteel’ gekocht. Een kantoor uit 1987 wat toen één van de meest duurzame kantoren ter wereld was.

De torens worden nu getransformeerd naar een nieuwe vestiging van AICS (Amsterdam International Community School). De ambitie is om dit zo circulair als mogelijk te doen. Het bruto vloeroppervlak van de drie torens is 16.800 m2. Het is geschikt voor 1.400 leerlingen en docenten. In de overige torens zullen appartementen en commerciële functies worden gerealiseerd.

Render | Albert & Van Huut
Circulaire transformatie “Het Zandkasteel”, Amsterdam
Circulaire transformatie “Het Zandkasteel”, Amsterdam

Rol Repurpose

Rol

Merosch heeft Repurpose betrokken om naar de circulaire mogelijkheden te kijken van de vrijkomende bouwkundige elementen. Voornamelijk om te zien of er materialen zijn die ter plekken opnieuw gebruikt kunnen worden.

Aanpak

Doormiddel van een kansenscan van het bestaande gebouw is er een top 10 producten in kaart gebracht. Daarbij is gekeken naar veelvoorkomende demontabele en herbruikbare producten. Voor elk materiaal is in kaart gebracht:

  • Hoeveel er vrijkomt
  • Wat het merk en de leeftijd is
  • De circulaire verwerkingsmogelijkheden inclusief praktijkvoorbeelden, in te schakelen partijen en omschrijving van wat er nodig is voor circulaire toepassing.

Op basis van dit rapport is bepaald wat hergebruikt wordt. Om dit te verankeren heeft Repurpose de technisch inhoudelijke input geleverd voor het demontagebestek.

Materiaalkansen

Circulaire toepassingen

De volgende bouwkundige materialen krijgen een hoogwaardige herbestemming:

  • Een deel van de systeemwanden krijgt via de tweedehandshandel een nieuwe bestemming.
  • 5 jaar jonge tapijttegels van Interface worden elders hergebruikt.
  • Alle andere verouderde tapijttegels worden uitgesorteerd en deels hergebruikt en deels gerecycled.
  • Een groot deel van hele plafondplaten komt weer terug in de school. Insert spuit een groot deel over in de gewenste kleur. Repurpose helpt bij het onderzoek naar de resterende geluidsprestatie na overspuiten.
  • Een deel van de restanten plafondplaten wordt niet naar de stort gebracht (wat nu helaas nog gebruikelijk is) maar gerecycled.
  • Een aantal wandmeubels worden hergebruikt of op marktplaats aangeboden.
  • Verder wordt een groot deel van de bestaande installaties behouden en geüpgraded. Dit dankzij al het uitzoekwerk van Merosch.

Circulair resultaat

Al met al worden er veel bestaande bouwmaterialen opnieuw gebruikt in dit ooit extreem duurzame gebouw. Dit doordat er op tijd degelijk uitzoekwerk is gedaan.

Door dit gebouw om te bouwen met maximaal behoud is er geen nieuw schoolgebouw nodig en ontstaat er minimaal afval bij de transformatie. Dit pakt niet duurder uit en is vele malen beter voor het milieu.

Circulaire transformatie “Het Zandkasteel”, Amsterdam
Weten wat circulair u oplevert? Kom er hier achter...