De spelregels voor verkopen via MateriaalScout

Het doel van MateriaalScout is om potentiële kopers en verkopers van 2e hands bouwmaterialen eenvoudig en direct met elkaar in contact te brengen. MateriaalScout is ontwikkeld zodat er veel meer 2e hands bouwproducten bij bouwprojecten ingekocht kunnen worden. Door aansluiting als verkoper bij MateriaalScout gaat u akkoord met deze spelregels.

MateriaalScout werkt vraag gestuurd (in tegenstelling tot de vele marktplaatsen). Er zijn 4 stappen om te komen tot inkoop van 2e hands aanbod:

 1. Zoekers stellen zoekvragen
 2. Verkopers ontvangen zoekvragen
 3. Verkopers reageren op de zoekvragen
 4. Zoekers beoordelen aanbiedingen
 5. REPURPOSE koppelt koper en verkoper

1. Zoekers stellen zoekvragen

MateriaalScout kent dus zoekers en verkopers. Bij de zoeker ontstaat de behoefte voor het hergebruik van materialen. De zoeker, de potentiële koper, neemt het initiatief en deelt zijn vraag op MateriaalScout. De zoeker dient zijn vraag zo specifiek mogelijk in te geven, de functionele beschrijving, met mogelijke marge v.w.b. uitvoering, van hetgeen gewenst is, zodat er alleen serieuze en doordachte zoekvragen worden gedeeld.

2. Verkopers ontvangen zoekvragen

Van hieruit gaat de vraag naar de verkopers. Dit zijn vele circulaire sloopaannemers en diverse handelaren. Het aantal verkopers breidt zich steeds verder uit. De zoekvraag gaat alleen naar verkopers die hebben aangegeven het gezochte product te willen verkopen. De vooraf aangegeven product categorieën kunnen eenvoudig en op ieder moment worden aangepast.

3. Verkopers reageren op ontvangen zoekvragen

De verkoper ontvangt een bericht dat er een zoekvraag is. Een unieke kans doet zich voor om passend aanbod aan te bieden. De verkoper heeft drie opties:

 1. Als een verkoper passend aanbod heeft, kan hij deze direct invullen en versturen.
 2. Indien de verkoper later passend aanbod heeft of verwacht, kan hij dit laten weten en later een aanbieding versturen.
 3. Indien de verkoper geen passend aanbod heeft, laat hij weten dit niet te hebben.

Alleen aanbiedingen met foto’s, prijs, basisinformatie en aantallen kunnen worden verstuurd. Controleer, voor verzending, de verstrekte gegevens goed. De verkopende partij is voor 100% aansprakelijk voor de juistheid van het geoffreerde aanbod.
Aangeven geen passend aanbod te hebben, is één klik op de knop.
Verkopers hebben 14 dagen de tijd om met een reactie te komen. Door elke keer op tijd te reageren neemt de verkoper actief deel aan MateriaalScout.

4. Zoekers beoordelen de aanbiedingen

Twee weken nadat de zoekvraag is verstuurd, krijgt de zoeker te zien welke aanbiedingen er door verkopers zijn verstuurd. Indien de zoeker dat wenst kan hij direct vragen stellen aan de verkoper over zijn verstuurde aanbieding. Vervolgens geeft de zoeker, per aanbieding, aan wat ze wel en niet willen inkopen. Bij geen interesse ontvangt de verkoper hier een bericht over.

5. REPURPOSE koppelt koper en verkoper

Bij interesse in inkoop zal REPURPOSE contact opnemen met de verkoper en de zoeker om de inkoop persoonlijk te begeleiden.

 

Voorbeeld inkoop 2e hands hout

Bij een bouwproject heeft men de behoefte aan 150 houten balken van 70 * 200 mm in de lengte van 3.600 mm, geschaafd. Dit mag hergebruik hout zijn. Dit hout mag ook een iets grotere kopmaat hebben. Het hout is over 4 maanden nodig op de bouwplaats. In 3 maanden moet bekend zijn welk hout wordt ingekocht en hergebruikt.
De vraag naar 2e hands hout wordt door de zoeker, met input van het bouwteam, via MateriaalScout verstuurd naar allerlei verkopers van 2e hands hout. Partijen die geen balkhout verkopen, ontvangen de vraag niet. De volgende reacties van verkopers komen er op de zoekvraag:

 1. Een handelaar in hout reageert binnen 14 dagen met zijn aanbieding van: 80 houten balken van 75 * 225 mm in de lengte van 4.200 mm. In het opmerkingen vak vult de verkoper in dat de werf de balken kan zagen en schaven tot de gewenste maatvoering. Een foto en de prijsstelling maakt het aanbod compleet.
 2. Een sloopaannemer reageert binnen 14 dagen dat hij op tijd voor de bouw beschikbaar krijgt: 200 eiken houten balken van 70 * 200 mm in de lengte van 4.000 mm. Verdere specificaties, inclusief een prijs en een foto, van de partij maken het aanbod compleet ingevuld.
 3. Een andere sloopaannemer weet dat hij over drie weken opdracht kan krijgen voor de sloop van een hal waarin allerlei houten balken zitten. Deze balken zijn nog niet geteld en opgemeten, maar zouden weleens kunnen voldoen aan de zoekvraag. Ook komen ze nog ruim op tijd vrij voordat de balken op de bouw nodig zijn. Deze sloopaannemer laat weten in de toekomst (mogelijk) met een aanbieding te komen.

De partijen die geen passend aanbod hebben, of verwachten te hebben, laten binnen 14 dagen, na ontvangst van de zoekvraag, weten dat ze géén passend aanbod hebben of verwachten. Zo nemen ook zij actief deel aan MateriaalScout.

Na 14 dagen gaan alle verstuurde aanbiedingen door naar de zoeker, de potentiële klant. Over het aanbod van de sloopaannemer (2.) heeft het bouwteam nog een paar vragen. Via het platform (indirect per mail) wordt de vraag gesteld. De verkoper krijgt een mail dat er een vraag is gesteld en beantwoord deze vraag. Het antwoord is voor het bouwteam doorslaggevend om de 200 houten balken in te kopen bij de sloopaannemer (2.). De zoeker sluit de zoekvraag. De sloopaannemer, die graag later met aanbod was gekomen, kan geen aanbod meer versturen.

De verkopers, waarvan het aanbod niet wordt gekocht, krijgen hier bericht over. De verkoper van het gekozen aanbod wordt door REPURPOSE in contact gebracht met de zoeker. REPURPOSE biedt ondersteuning door het organiseren van de logistiek.

 

Kosten

REPURPOSE heeft veel energie, tijd en geld gestoken in de ontwikkeling van MateriaalScout. Alles met het doel, hergebruik de normaalste zaak van de (bouw)wereld te maken.

De deelname aan MateriaalScout is voor de verkopers in het startjaar € 1.200,00 exclusief BTW. Het startjaar loopt van maart 2022 tot en met maart 2023, ongeacht wanneer een verkoper aanhaakt. Het goede nieuws is dat bij actieve deelname dit bedrag € 0,00 wordt! Actieve deelname houdt in dat de verkoper in het startjaar binnen 14 dagen op alle ontvangen zoekvragen reageert. In het startjaar is het mogelijk om één keer niet op tijd (binnen 14 dagen) te reageren. Een reactie is: ik heb het volgende aanbod, ik kom later (wanneer het verkoper uitkomt) met aanbod of ik heb geen aanbod.

De factuur voor deelname wordt eind maart 2023 verstuurd en dient binnen 14 dagen te worden voldaan. De opbrengst zal worden ingezet voor het onderhoud en de doorontwikkeling van MateriaalScout, zodat nog meer hergebruik mogelijk wordt gemaakt.

Weten wat circulair u oplevert? Kom er hier achter...