Impressie | Heida Matsumoto Architecten

Circulaire renovatie

Locatie: Stadscentrum Rotterdam
Situatie: Renovatie naar jongerenwoningen
Ambitie: Niet duurder hergebruik voor milieu en uitstraling
Opdrachtgever: Woonstad Rotterdam
Geleverde diensten: Kansenscan, Searchproces en Hergebruiksupport

Circulaire renovatie jongerenwoningen Maja

Modern wonen met historisch karakter

In hartje Rotterdam worden aan de Maurits- en Jacobsstraat twee authentieke gebouwen gerenoveerd. Er komen hier 78 moderne en energiezuinige appartementen voor studenten en recent afgestudeerden. Bij de renovatie worden de constructie en gevels zoveel als mogelijk behouden. Het dak is verhoogd voor meer ruimte. Ook komt er tussen de twee gebouwen een overdekte ontmoetingsruimte.

Er worden bestaande bouwmaterialen hergebruikt in het project. Dit om de impact van de verbouwing nog verder te verlagen en het gebouw meer authentieke uitstraling te geven.

Rol Repurpose

Woonstad Rotterdam heeft Repurpose betrokken om uit te zoeken welke herbruikbare bouwmaterialen toegepast kunnen worden. Zowel materialen die vrijkomen bij de renovatie als materialen uit het netwerk van Repurpose.

Doormiddel van een kansenscan is gekeken welke 15 (eigen) bouwmaterialen hergebruikt kunnen worden. Vervolgens is, middels het Searchproces, gezocht naar het best passende aanbod. 140 partijen zijn benaderd. 28 toe te passen materialen zijn gevonden. Hiermee zijn 6 van de 15 hergebruikvragen ingevuld.

Meer over onze aanpak

Circulaire renovatie jongerenwoningen Maja
Impressie | Heida Matsumoto Architecten
Circulaire renovatie jongerenwoningen Maja

Wat wordt hergebruikt

  • De centrale verlichting bestaande uit authentieke lampen uit het stadscentrum van Leiden.
  • Authentieke dakpannen
  • Fietsenrekken uit het Dijkzicht Ziekenhuis.
  • Hekwerk van thermisch gemodificeerd hergebruikt hout.
  • Voormalige buitenbestrating
  • Een deel van het vrijkomend hout voor interieurafwerking.

Woonstad Rotterdam mag trots zijn op dit circulaire project. Dit door duurzaam behoud van authentieke panden met daarbij een aandeel hergebruik. Binnen budget heeft hergebruik bijgedragen aan een nog lagere voetafdruk en een meer authentieke uitstraling.

Circulaire renovatie jongerenwoningen Maja

Hergebruik traditioneel aanbesteed, kan dat wel?

Bij dit project wel! Dat vroeg om lef, veel uitzoekwerk en een goede samenwerking.

Hergebruik organiseren gaat het beste wanneer alle betrokkenen meebeslissen. Dus de projectleider, ontwerper, adviseurs en de aannemer. Dit komt vaak voor bij een design & build samenwerking. Bij dit project is traditioneel aanbesteed. Nog voor de aannemer bekend was, was al wel bekend wat er zou worden hergebruikt. De uiteindelijke bouwaannemer, Coen Hagedoorn, heeft via een traditioneel bestek meegekregen welke (reeds gekochte) spullen hergebruikt moesten worden.

Vaak zijn opdrachtgevers hier huiverig voor. Bij dit project niet. Door vooraf van alles uit te zoeken en dankzij een goede samenwerking is uiteindelijk bijna al het beoogde hergebruik gerealiseerd.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw project? Start een kansenscan