VechtclubXL

Locatie: Europalaan 2B Utrecht
Situatie: Transformatie opslaghal naar creatief bedrijfsverzamelgebouw
Ambitie: Zoveel mogelijk hergebruik uit de regio
Opdrachtgevers: Stortplaats van Dromen en Van Wijk VGO
Werkzaamheden: Onderzoek, technisch ontwerp en hergebruikbegeleiding

Organiseren hergebruik 1.500 deuren in VechtclubXL, Utrecht

Het project

Er werd overwogen om het leegstaande farmaceutisch magazijn te slopen. Dankzij een aantal creatieve ondernemers is het anders gelopen. Stortplaats van Dromen, een kleine ontwikkelende bouwer en exploitant, heeft het gebouw getransformeerd tot een creatief bedrijfsverzamelgebouw.

De combinatie van het bijzondere hergebruikinterieur en de diversiteit aan én chemie tussen de gevestigde bedrijven maken het een sprekende werkplek voor creatieve ondernemers. Ook als niet huurder is dit een interessante plek door restaurant De Klub en de mogelijkheid om vergaderzalen en -ruimtes te huren.

Hoe Repurpose begon

A.s. bouwkundigen Thomas van der Veen en Bas Slager wilden in 2012 graag een afstudeeronderzoek doen naar hergebruik van bouwmaterialen. Ze waren geïnspireerd door een aantal partijen die druk waren met hergebruik: Superuse Studios, RAU en Piet Hein Eek. Na een zoektocht kwamen ze uit de bedrijven Van Wijk VGO en Stortplaats van Dromen. Hier werd hun droom werkelijkheid, een heel praktisch onderzoek naar hergebruik.

Organiseren hergebruik 1.500 deuren in VechtclubXL, Utrecht
Organiseren hergebruik 1.500 deuren in VechtclubXL, Utrecht

Het onderzoek

Van Wijk VGO heeft een vijftal portiekflats in Kanaleneiland gerenoveerd. Thomas en Bas hebben in kaart gebracht welke bouwproducten, geschikt voor de bouw van de VechtclubXL, vrijkwamen uit dit project.

Dit bleken met name deuren: bergingsdeuren, voordeuren en binnendeuren. Stortplaats van Dromen had al ervaring met de bouw van deurenwanden. Deze deuren zijn, nadat ze vrijkwamen uit de portiekflats, direct gebracht naar de Vechtclub XL. Daar werden ze opgeslagen en vervolgens gebruikt voor de bouw van binnenwanden.

Thomas en Bas hebben het hergebruikproces opgezet en begeleid. Daarnaast hebben ze bouwtekeningen gemaakt en diverse wandoplossingen bedacht en getoetst op brandwerendheid, geluidsprestaties, kosten en milieuvoordeel.

Het resultaat

De Deurenwand

Naast nieuwe kennis over hergebruik en deurenwanden is dit het praktische resultaat:

  • +/- 1.500 deuren hergebruikt
  • +/- 340 m2 binnenwand
  • +/- € 30.000,- bespaard op inkoop binnenwanden
  • +/- 5.700 kg CO2 uitstoot bespaard. (uitstoot die vrijkomt bij een autorit naar Vietnam en terug)
  • Twee blije huurders: “Het rauwe randje aan de deurenwanden is prettig. Dat geeft het gevoel van maakbaarheid, waar wij graag mee bezig zijn.” & “Het was meteen uniek bij de eerste binnenkomst. Dit soort hergebruik vind ik geweldig.”

Start van Repurpose

Dit onderzoek smaakte naar meer. Thomas en Bas hadden gezien dat hergebruik geld kon besparen en tegelijk beter voor het milieu kon zijn. Zo kwamen ze op het idee om een bedrijf te beginnen wat helpt bij hergebruik. Dit door het vinden van 2e hands aanbod en het begeleiden van hergebruikprocessen.

Op 9 janauri 2012 werd Repurpose ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Het bedrijf begon bij UtrechtInc, een broedplaats voor startende ondernemers. Uiteindelijk haakte ook Mark van Ginkel aan, een oud medestudent die het onderzoek met interesse had gevolgd. Met z’n drieën hebben ze het bedrijf door de startupfase geholpen.

Organiseren hergebruik 1.500 deuren in VechtclubXL, Utrecht
Weten wat circulair u oplevert? Kom er hier achter...