Lucas van der Wee | Cepezed

Park Hoog Oostduinlaan

Locatie: Oostduinlaan Den Haag
Situatie: 
Transformatie van kantoor naar appartementen
Opdrachtgever: SearchBV en OD75
Geleverde diensten: Kansenscan + hergebruiksupport

Hergebruik in transformatie oud Shell kantoor

Het project

Dit van origine Shell-kantoor heeft een nieuwe functie gekregen. Met uitzicht op zee zijn hier luxe appartementen gerealiseerd.

De gevel en de inbouw zijn verwijderd. Er is een nieuwe constructie voor de bestaande constructie geplaatst. Nieuw zijn de gevels, het interieur en installaties. Desalniettemin is er een enorme betonkolos behouden gebleven. Ook zijn er bouwproducten hergebruikt.

Lucas van der Wee | Cepezed

Rol Repurpose

Rol

Via Michel Baars (toen werkzaam bij Search BV) is Repurpose betrokken geraakt bij dit transformatieproject. Repurpose heeft in kaart gebracht welke materialen op welke wijze opnieuw ingezet konden worden.

Aanpak

Middels een inventarisatie is in kaart gebracht welke bouwproducten herbruikbaar zijn. Het casco is intact gebleven, waardoor niet er niet naar constructieve materialen is gekeken.

Voor de geïnventariseerde materialen is vervolgens onderzocht wat de kansen waren. Wat is haalbaar om zelf her te gebruiken? Wat zijn de baten op het gebied van kosten en milieu? Waar liggen kansen voor doorverkoop aan andere projecten en handelaren?

Hergebruik in transformatie oud Shell kantoor
Hergebruik in transformatie oud Shell kantoor

Circulaire toegepast

De volgende materialen zijn gereedgemaakt voor hergebruik:

  • Het kunstwerk van Karel Appel is herplaatst in de nieuwe gevel
  • Meer dan 100 Amerikaanse designlampen zijn gedemonteerd voor hergebruik
  • Meubilair is naar een opkoper gegaan
  • De industriële keuken is naar een handelaar gegaan
  • Binnendeuren zijn naar een opkoper in het buitenland gegaan
  • Meer dan 100 deurdrangers zijn verkocht
  • De 1.500 vensterbanken zouden worden hergebruikt als bestrating en in bankjes buiten. Dit bleek niet haalbaar toen we na destructief onderzoek erachter kwamen dat de vensterbanken uit gewapend beton bestonden. Dit konden we niet buiten toepassen nadat ze op maat zouden zijn gezaagd. Wel zijn ze, dankzij het onderzoek, gerecycled in de plaats van gestort.

Leerzaam project

Voor Repurpose was dit het eerste grote transformatieproject. Bij dit project hebben diverse bouwproducten een nieuwe herbestemming gekregen. Het merendeel in allerlei andere projecten en een klein ter plekken. Achteraf gezien had meer hergebruik mogelijk moeten zijn geweest. Op basis van nieuwe nieuwe lessen en nieuwe inzichten is de dienstverlening van Repurpose verbeterd, wat resulteerde in meer hergebruik bij volgende projecten.

Hergebruik in transformatie oud Shell kantoor
Ronald Schleurholts | Cepezed
Weten wat circulair u oplevert? Kom er hier achter...